Humanoid: een mensachtige robot

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Foto NAO: Flickr/Stephen Chin.

Een humanoid, in het Nederlands een humanoïde, is een wezen of een object dat lijkt op een mens. De term humanoid wordt veel gebruikt als er wordt verwezen naar een humanoïde robot, oftewel een mensachtige robot.

Zorgrobot
Een bekend voorbeeld van een humanoid is de NAO-robot. Deze robot bestaat sinds 2005. De fabrikant, het Japanse Softbank, werkt nog steeds actief aan het verbeteren van de robot. De bedoeling is dat NAO een sociale, betaalbare robot is die mensen kan helpen. De laatste versie van de robot, NAO6, wordt bijvoorbeeld gebruikt als buddy voor kinderen met diabetes. Ook wordt NAO ingezet in het onderwijs en in de zorg, waar we de humanoid ook kennen als Zora.

Behalve de zesduizend euro kostende NAO zijn er nog tal van andere humanoids. Zo is er bijvoorbeeld ook de QRIO van Sony. Die robot is wat ouder dan NAO (2003) en diende als basis voor AIBO, een hondachtige robot.

Atlas
Recenter is de Atlas-robot van het Amerikaanse Boston Dynamics, een dochterbedrijf van Softbank. De Atlas bestaat uit 3d-geprinte onderdelen en is daardoor met zijn 75 kilogram bijzonder licht. De robot is in tegenstelling tot de andere genoemde robots uniek, omdat hij bijna net zo groot is als een mens, namelijk 1,50 meter.

Wat verder bijzonder is aan de Atlas, is dat hij gemaakt is om relatief moeilijke handelingen uit te voeren. Hij weet bijvoorbeeld hoe hij een doos kan detecteren, hoe hij die kan oppakken en hoe hij die kan vinden nadat hij heeft gedetecteerd dat hij hem heeft laten vallen.

De techneuten van Boston Dynamics hebben met de Atlas puik werk afgeleverd, want het is behoorlijk complex om de handelingen die ze laten zien in onderstaand videofragment, te programmeren. Talloze sensoren moeten continu worden uitgelezen om te bepalen wat de robot moet gaan doen. Daar komt bij dat de robot ook wordt beperkt door zijn 'lichaam', want hoewel de Atlas lijkt op een mens, is hij dat natuurlijk niet.

DARPA
Atlas deed onder meer mee aan Robotics Challenge van de Defense Advanced Research Projects Agency, een onderdeel van het Amerikaanse leger dat onderzoek doet naar robotica en kunstmatige intelligentie. De wedstrijd werd gehouden tussen 2012 en 2015 en was bedoeld om te kijken welke robot het beste complexe taken kon uitvoeren in een vijandelijke omgeving. Atlas won deze wedstrijd een paar keer, maar ook het Zuid-Koreaanse KAIST-team kwam een eind; en dat leverde veel plezier op.

De Atlas-robot van Boston Dynamics.

 

De robot van het Zuid-Koreaanse KAIST-team bewandelt een trap, tot veel plezier van de omstanders.Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.