Deep learning: een algoritme dat van zichzelf leert

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

'Deep learning' is een wetenschappelijke term voor een manier van computers om iets te leren. Bij deep learning gebruikt een computeralgoritme de resultaten van wat hij eerder heeft geleerd. 'Deep' verwijst hierbij dan ook met name naar het feit dat een algoritme meerdere keren hetzelfde kunstje doet en hier steeds beter in wordt, omdat hij onthoudt wat hij heeft geleerd. Dit in tegenstelling tot andere vormen van kunstmatige intelligentie, waarbij een algoritme dat niet doet.

Voorspellen en herkennen
Deep learning werkt op basis van een neuraal netwerk. Met deep learning kan software leren om iets te voorspellen op basis van wat hij eerder heeft geleerd. Daarnaast kan hij op basis van zijn kennis ook iets herkennen, wat ook wel 'classificeren' heet. De software gaat bij het voorspellen en het classificeren altijd uit van een kansberekening. Het gebeurt dus zelden dat iets voor een kunstmatige intelligentie waar of onwaar is. In plaats daarvan geeft de software aan dat er een kans van x procent is dat iets waar is.

Wetenschappers hebben ontdekt dat deep learning met name kan worden ingezet in de medische wereld. Zo wordt deep learning gebruikt voor het herkennen van borstkanker op medische foto's en voor het besturen van drones tijdens reddingsoperaties. Disney, dat volop onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, gebruikt deep learning daarnaast om ervoor te zorgen dat software zichzelf kan leren te bewegen in een bepaalde richting, zoals te zien is in de video hieronder.

In de video van Disney is te zien hoe een robot op een tafel ligt. Boven hem hangt een camera. Die camera registreert het gebied waar de robot mag komen en waar niet. In de video is dit te herkennen aan het vierkante gebiedje rechtsonderin. Op het moment dat de robot buiten dit gebiedje komt, krijgt hij 'straf'; de software geeft zichzelf dan minpunten. Elke keer als de robot binnen het vierkantje blijft krijgt de software juist pluspunten. Hierdoor begrijpt het algoritme dat het binnen het gebiedje moet blijven.

Disney werkt aan een manier om software zichzelf te laten leren lopen door middel van deep learning.

Een ontwikkelaar maakt gebruik van deep learning om auto's zichzelf te leren te besturen in een simulatie. Interessant: let op het aantal generaties die de software nodig heeft.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.