Hoe digitaliseer je een kus? Dutch Design Week van start vol prachtige ideeën

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: still uit de video EEG KISS van Karen Lancel en Hermen Maat.

In Eindhoven is dit weekend de prestigieuze Dutch Design Week gestart. Eén van de thema’s die het kunstevenement behandelt, toont hoe mensen en robots liefde ervaren. Hiermee willen kunstenaars en wetenschappers laten ervaren wat er gebeurt als robots en machines nóg dichter bij elkaar zouden komen.

Een digitale kus
Een interessante expositie binnen het zogenoemde ‘Robot Love’-thema heet ‘Kissing Data’. Daarin laten kunstenaars zien wat er gebeurt als mensen elkaar zoenen, terwijl hun elektrische activiteit in de hersenen wordt gemeten. Dit doen ze door middel van elektro-encefalografie, oftewel EEG, waarbij er elektroden op de hoofdhuid worden geplakt.

Doordat een kus wordt vertaald naar cijfertjes, kan een kus ook via het internet naar een ander worden gestuurd. Die kan de kus vervolgens door een computer laten ‘afspelen’. Bijvoorbeeld door het tonen van kleuren, vormen en het laten horen van geluiden, zo laten kunstenaars Karen Lancel, Hermen Maat en Tijs Ham tijdens de Dutch Design Week zien.

In 2014 legden Lancel en Maat al de basis voor hun zogenoemde EEG-kus. In dit videofragment leggen ze uit hoe ze tot hun kunstwerk kwamen. Lancel tekent in het fragment ook aan dat het vertalen van een kus ook gevolgen kan hebben voor onze privacy. Immers, anderen kunnen namelijk aan de hand van die cijfers oordelen hoe je kust.

 

Hoe ver gaat jouw liefde voor robots?
‘Robot Love’ bevat ook een aantal andere exposities, zoals 'All Inclusive Cyborg Catwalk'. Daarbij is te zien hoe een wereld van biologische en kunstmatige lichamen samensmelten. De kunstenaars tonen met de hersenen gestuurde exoskeletten (skeletten die buiten het lichaam om ondersteuning bieden), robotische ledematen en slimme software.

Verder is er nog een tentoonstelling van Stanislavs Semjonovs en Dr. Dertien  van de Universiteit Twente. Zij hebben met een 3d-printer een robot geprint via het vrije InMoov-robotproject. Vervolgens hebben ze de robot voorzien van AIY - software van Google voor het imlementeren van kunstmatige intelligentie.

Dit fragment laat de InMoov-robot zien. InMoov is ontworpen door de Franse beeldhouwer en modelmaker Gael Langevin. De robot bestaat uit een hoofd, torso en twee armen. Alle onderdelen kunnen door een 3d-printer worden geprint.

 

Semjonovs en Dr. Dertien gaan met hun robot, de Astrobot, een experiment aan. “Hoe ver gaat jouw liefde voor robots? Vertrouw je ze en zou je afgaan op hun adviezen, ideeën of vonnis? Zou je hen toestaan jouw overtuigingen te laten veranderen en je levenskeuzes te beïnvloeden?” Wie wil, kan tijdens de Dutch Design Week plaatsnemen bij de Astrobot.

Conceptauto Renault
De Dutch Design Week is tot en met 28 oktober. Behalve ‘Robot Love’ zijn er nog tal van andere tentoonstellingen. Zo laat autofabrikant Renault zijn nieuwe conceptauto voor autonoom rijden zien.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.