Goedkoop je huis laten schilderen met verfdrone van Disney

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Nog even en huizenbezitters kunnen hun stulpje voortaan laten schilderen door een drone. De eerste aanzet hiervoor is gedaan door Disney. Onderzoekers van het entertainmentbedrijf ontwikkelden een autonoom luchtvaartuigje dat gebouwen kan verven, zo meldden ze deze maand.

De verfdrone luistert naar de illustere naam PaintCopter. Hiermee werkt Disney naar eigen zeggen aan een systeem dat de potentie heeft om zorgvuldig oppervlakken te schilderen. Hierdoor zijn gevaarlijke ladders overbodig, wat veiliger moet zijn. Verder zou het gebruik van drones goedkoper moeten zijn.

Aantal stappen
De PaintCopter werkt aan de hand van een aantal stappen. Zo scant hij eerst de oppervlakte die hij wil schilderen met een dieptecamera. De gegevens van die camera stuurt hij draadloos door naar een andere computer. Daar worden de gegevens met speciale software uitgelezen, zodat er een 3d-model van de oppervlakte kan worden gemaakt.

De opdrachtgever van de verfklus kan vervolgens door middel van een digitale tekening bepalen wat er moet worden geschilderd. De tekening kan hij weer doorsturen naar de drone. Die vergelijkt de tekening met de actuele situatie, waarhij hij met zijn voorgemonteerde verfspuitkop aan de slag kan.

 

Beer en Zwitserse berg
In eerste instantie wilden de Disney-wetenschappers onderzoeken of het mogelijk is om eenvoudige, strakke oppervlakken te laten schilderen. Met een foutmarge van vijf centimeter bleek dit zo goed te gaan dat ze besloten om de drone ook creatieve tekeningen te laten maken. Zo lieten zij een beer en de Zwitserse berg Matterhorn op een muur schilderen.

Volgens de onderzoekers werkt de drone vooral goed als er gebruik wordt gemaakt van een 3d-model. Als het niet mogelijk is om zo’n model te maken, moet er worden gewerkt met een ‘plat’ 2d-model, waarbij de spuitkop altijd met dezelfde kracht spuit. Dit werkt volgens Disney minder goed. Het onderzoek met de drone biedt voor het bedrijf naar eigen zeggen een basis om op voort te borduren.

Beeld: Disney.

 

Waarom werkt Disney aan robotica en kunstmatige intelligentie?
Dat Disney onderzoek doet naar autonome verfdrones lijkt misschien vreemd. Velen denken bij het horen van de naam Disney namelijk eerder aan Mickey Mouse, Frozen en The Lion King. Maar het concern opereert met zijn onderzoekstak Disney Research ook op hele andere terreinen, zoals kunstmatige intelligentie, robotica en mens-machine-interactie.

Disney doet onderzoek naar kunstmatige intelligentie, omdat oprichter Walt Disney vurig geloofde dat mensen in staat zijn om de mooiste dingen te ontwerpen en te maken. Zo’n tien jaar geleden startte Disney met zijn de speciale onderzoekstak.

Stickman: de ideale stuntman
Disney Research publiceert geregeld interessante onderzoeken. Zo werkt het bedrijf aan een stuntrobot genaamd Stickman. Daarmee kunnen gevaarlijke stunts worden gedaan zonder dat hierbij mensen gewond raken. Met speciale camera’s berekent de robot na zijn lancering razendsnel wat de afstand is tussen hem en de grond. Aan de hand hiervan bepaalt hij welke trucjes hij kan uitvoeren.

 

Meer spannend onderzoek
Disney doet ten slotte door middel van ‘deep learning’ onderzoek naar hoe robots zichzelf in een bepaalde richting kunnen voortbewegen. Hiervoor worden speciale camera’s gebruikt, die met bonus- en strafpunten een algoritme terugkoppeling geven. Dankzij die punten heeft een algoritme na een paar uur uitgevogeld hoe hij vooruit moet komen.

LEES OOK: Wat is 'deep learning' precies?
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.