Generative adversarial networks: neurale netwerken die een spelletje spelen

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Generative adversarial networks zijn in de basis, zoals veel vormen van kunstmatige intelligentie, neurale netwerken. Dat zijn netwerken van neuronen die met elkaar samenwerken om bijvoorbeeld een probleem op te lossen. De generative adversarial networks werken echter iets anders dan andere neurale netwerken.

LEES OOK: Neuraal netwerk: de basis van kunstmatige intelligentie

Yin en yang
Belangrijk om het onderscheid te begrijpen, is dat generative adversarial networks ‘generatief’ zijn. Dit is een ingewikkelde term voor het feit dat de netwerken met verschillende generaties werken. Na een eerste versie, komt er een tweede, dan een derde, enzovoort. Het idee is dat nieuwere generaties van de netwerken altijd beter zijn dan vorige, omdat ze de output van hun voorgangers gebruiken.

Het andere kernbegrip is ‘adversarial’. Dit betekent dat er een verschil is. In spreektaal ook wel bekend als yin en yang. Het tegenstrijdige aspect is het belangrijkste om te onthouden als er over ‘generative adversarial networks’ wordt gesproken. Doordat er een verschil is, ontstaat de mogelijkheid om een 'spelelement' op te zetten. Hoe? Lees dan dit verhaal.

LEES OOK: Zo worden generative adversarial networks in de praktijk toegepast

Een diepgaande uitleg over generative adversarial networks.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.