Microsoft steunt kunstmatige intelligentie als wapen, 'Ons land zal beschikken over allerbeste technologie'

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Unsplash/Israel Palacio.

Microsoft staat open om te werken aan wapens op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat schrijft een topman van de Amerikaanse techgigant in een blogpost. Volgens hem staat Microsoft ‘achter mensen die het land dienen’. “Zij zullen beschikken over de allerbeste technologie.”

Hevige discussie
Het standpunt van Microsoft is opmerkelijk; de techindustrie voert intern al een tijd een hevige discussie over het inzetten van kunstmatige intelligentie als wapen. Zo maakte Google bekend niet mee te zullen dingen naar een Pentagon-opdracht voor cloudinfrastructuur. Het standpunt van het Amerikaanse leger over kunstmatige intelligentie was tegen de principes van het bedrijf, zo verdedigde Google haar positie.

Volgens Microsoft roepen technologieën als kunstmatige intelligentie en ‘augmented reality’ - waarin beelden in de echte wereld worden toegevoegd door een computer - belangrijke vragen op, zoals het idee dat wapens autonoom kunnen doden. Het bedrijf sprak hierover naar eigen zeggen al met verschillende overheden. “Maar we kunnen niet verwachten dat de nieuwe ontwikkelingen wijs worden toegepast als de techsector, die er het meest van weet, zich terugtrekt uit de discussie”, aldus topman Brad Smith in een blogpost.

'Essentieel voor de wereld'
Smith schrijft dat ethische discussies al vaker binnen het leger worden gevoerd, zelfs al in het oude Rome. “Het Amerikaanse leger heeft al een manier moeten vinden om om te gaan met chemische wapens, biologische wapens, nucleaire wapens en recentelijk cyberwapens. Algemene afspraken en regels over het toepassen van deze wapens heeft geregeld bewezen essentieel te zijn voor het land en voor de wereld.”

Volgens het bedrijf uit Redmond zijn er genoeg controlemechanismen om te voorkomen dat cyberwapens zomaar worden ingezet. Smits beargumenteert dat de regering het leger controleert, waarbij de regering op haar beurt weer verantwoording moet afleggen aan het parlement. “Natuurlijk, geen enkel instituut is perfect en heeft een smetteloos trackrecord, en dit is ook zo voor het Amerikaanse leger. Eén ding is echter zeker: miljoenen Amerikanen dienden en vochten in belangrijke oorlogen, zoals het bevrijden van Afrikaans-Amerikaanse slaven tijdens de burgeroorlog, en in de Tweede Wereldoorlog.”

'We verwachten dat niet iedereen hetzelfde standpunt deelt'
Microsoft werkt al tientallen jaren samen met het Amerikaanse leger. “Deze zomer hebben we aangegeven onze lange samenwerking met Defensie na te blijven streven. Alle mensenlevens in dit land hangen samen met een sterke verdediging”, legt Smith uit. Recentelijk bood Microsoft mee in hetzelfde aanbestedingsproject als waar Google voor werd gevraagd. Het project staat bekend als de Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI). Het budget voor JEDI bedraagt zo'n tien miljard dollar.

De top van Microsoft erkent dat niet alle medewerkers zich prettig zullen vinden in het standpunt van het bedrijf. “We verwachten niet dat iedereen die bij Microsoft werkt, hetzelfde standpunt deelt. We accepteren ook het feit dat sommige medewerkers uit andere landen niet zulke projecten willen werken. Zoals altijd, kunnen medewerkers aangeven dat ze liever aan een ander project werken, wat de reden ook is. Door ons formaat en onze verschillende producten hebben we vaak ergens anders plek.”
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.