Google stopt miljoenen in ai-onderzoek met AI for Social Good

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Google.

Google stelt het komende jaar miljoenen beschikbaar om problemen die de mensheid treffen, op te lossen door middel van kunstmatige intelligentie. Het geld is bedoeld voor ‘zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden’. Dat maakte de zoekgigant maandag bekend.

Humanitaire problemen
In totaal steekt Google een bedrag van 25 miljoen dollar, omgerekend zo’n 22 miljoen euro, in het het zogenoemde AI for Social Good-programma. Hiermee probeert het Amerikaanse bedrijf ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen wereldwijd werken aan het oplossen van humanitaire problemen.

Volgens Google kan kunstmatige intelligentie bij een groot aantal problemen een dienst bewijzen. Het noemt onder meer het voorspellen van overstromingen, het creëren van banen en het beschermen van dieren, zoals walvissen, als voorbeeld. 

Iedereen kan meedoen
Google zegt nadrukkelijk niet alleen op zoek te zijn naar ki-experts. “Voor iedere nonprofit-organisatie of onderzoeker die een interessant idee heeft, hebben we een educatieve gids gemaakt die helpt bij het introduceren van kunstmatige intelligentie en de problemen die het kan oplossen”, aldus het bedrijf.

In het voorjaar van volgend jaar zal een groep experts, die werken in de computerwetenschap en in het sociale domein, kiezen welke projecten door mogen gaan binnen Googles programma. Voor het programma stelt Google behalve geld ook zijn cloudplatform beschikbaar.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.