Cobot: een robot om mee samen te werken

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Een cobot - voluit een collaboratieve robot - is een robot die kan worden ingezet in een werkruimte met mensen. Dit in tegenstelling tot andere industriële robots, die met name alleen hun taken moeten verrichten. Een andere naam voor cobot is Intelligent Assist Device, oftewel een intelligent apparaat voor het verlenen van assistentie.

De term cobot is in 1996 bedacht door de professoren J. Edward Colgate en Michael Peshkin aan de Amerikaanse Northwestern University. Sindsdien is onder meer autofabrikant General Motors ermee aan de slag gegaan. De eerste cobots die de Ford-maker leverde, hadden vanwege de veiligheid geen automatische motoren. In plaats daarvan moest een medewerker de apparaten fysiek bedienen. Later veranderde dit.

Tegenwoordig zijn er een aantal fabrikanten die zich bezighouden met cobots. Zo is er het Duitse KUKA, het Deense Universal Robots en het Amerikaanse Rethink Robots. Het laatste bedrijf, van de bekende mens-machine-onderzoeker Rodney Brooks, is in oktober 2018 failliet gegaan.

De Sawyer-robot van Rethink RoboticsWil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.