Defensie wil technologisch superieur zijn en zet vol in op kunstmatige intelligentie

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Unsplash/Chuanchai Pundej.

De Landmacht zet de komende jaren vol in op hoogwaardige technologie, zoals kunstmatige intelligentie. Hiervoor moet daar waar nodig worden samengewerkt met kennisinstituten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Zo wil Defensie een vuist maken tegen nieuwe dreigingen. Dat maakte ze deze week bekend in haar nieuwe visiedocument, waar militairen, politici, academici, agenten en studenten aan meewerkten.

Verschillende uitdagingen
Volgens Defensie ontstaan er in de toekomst verschillende uitdagingen. Zo zijn toekomstige conflicten door de inzet van geavanceerde technologie door tegenstanders onder andere ‘complex en onvoorspelbaar’. Tegenstanders, zoals andere landen en terroristen, zijn volgens Defensie met technieken als manipulatie, cyberaanvallen en aanslagen met drones in staat om de politiek en de publieke opinie ‘te beïnvloeden’.

Om adequaat te kunnen reageren op de nieuwe dreigingen, is het volgens de Landmacht noodzakelijk om technologisch superieur te zijn. Deze superioriteit is nodig om de wapenwedloop van de toekomst te kunnen winnen. Die wedloop speelt zich met name af op het gebied van robotica, energievoorziening, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en analysecapaciteit van big data.

LEES OOK: Cobot: een robot om mee samen te werken

Op afstand vechten
Defensie ziet met name een rol weggelegd voor de gecombineerde toepassing van robotica en kunstmatige intelligentie. Die zal helpen om over een langere afstand het gevecht te kunnen voortzetten. “Een dreiging kan bijvoorbeeld worden geïdentificeerd door een mini-drone en ogenblikkelijk worden bestreden door een precisiegeleide beschieting met een wapensysteem op honderden kilometers afstand.”

Verder kunnen onbemande vliegende systemen, 3D-printers en innovatieve energieopwekking helpen bij de bevoorrading van het leger. “Technologische toepassingen op het functioneren van de mens krijgen vorm door human-machine teaming en human performance enhancement, zoals het (bio)technologisch verbeteren van de alertheid of het gezichtsvermogen van onze militairen”, aldus het leger.

LEES OOK: Zo herkennen computers emoties in berichten op sociale media

Volop experimenten
Het leger experimenteert nu al volop met nieuwe technologieën, zo staat in het visiedocument. Zo is er een experimenteeromgeving waar onderzoek wordt gedaan naar autonome logistiek, alternatieve voortstuwing en energie. Verder komen er kenniscentra voor drones en andere cyberwapens. Ten slotte wordt er een team opgericht dat drone-aanvallen moet tegengaan.

Discussies wereldwijd
Wereldwijd werken defensies aan nieuwe cyberwapens. In de Verenigde Staten is er bijvoorbeeld ook een discussie losgebarsten over het toepassen van kunstmatige intelligentie als wapen. Sommige techbedrijven, zoals Google, hebben uit moreel oogpunt aangegeven hier niet aan mee te willen werpen. Andere, zoals Microsoft, doen dit wel, omdat ze vinden dat het in het landsbelang is.

LEES OOK: Microsoft steunt kunstmatige intelligentie als wapen, 'Ons land zal beschikken over allerbeste technologie'
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.