Hoogleraar: 'Kunstmatige intelligentie nog lang niet zo slim als mens'

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Unsplash/Jens Johnsson

Hoewel bedrijven anders willen doen geloven, is kunstmatige intelligentie nog helemaal niet zo ver. Sterker nog, het blijkt eenvoudig om computers voor de gek te houden. Dat betoogt een Amerikaanse professor in The New York Times.

Techbedrijven zetten vol in op AI
Bijna dagelijks berichten media over de succesverhalen van kunstmatige intelligentie. Robots kunnen ingewikkeld werk in de fabriek overnemen. Computers kunnen verder onder meer gezichten herkennen, gesproken taal omzetten naar teksten en financiële fraude herkennen.

Techbedrijven zien mede door deze verhalen hun heil in kunstmatige intelligentie. Facebooks oprichter Mark Zuckerberg zei dat zijn bedrijf software wil maken die beter is dan mensen in het zien en horen van dingen, het begrijpen van taal en in algemene denkvaardigheid. En een topman van Google, dat miljoenen investeert in AI-projectenvoorspelde dat over minder dan tien jaar kunstmatige intelligentie net zo slim is als de mens.

LEES OOK: Zo herkennen computers emoties in berichten op sociale media

'AI begrijpt essentie niet'
In een opiniestuk in The New York Times zet Melanie Mitchell van de Amerikaanse Portland State University zich af tegen het idee dat kunstmatige intelligentie binnen afzienbare tijd de mens aftroeft. Zij is professor in de computerwetenschappen en binnenkort verschijnt haar boek over kunstmatige intelligentie, dat ‘Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans’ heet.

Volgens Mitchell onderschatten velen het namaken van menselijke intelligentie. “Hedendaagse kunstmatige intelligentie ontbeert de kern van menselijke intelligentie, namelijk het begrijpen van situaties die wij meemaken door de betekenis daarachter mee te krijgen” , schrijft ze in haar stuk in de gerenomeerde krant. Ze verwijst hierbij naar wiskundige en filosoof Gian-Carlo Rota. Die vroeg zich ooit af of kunstmatige intelligentie überhaupt ooit in staat is de essentie te begrijpen.

LEES OOK: Zo worden kostbare kunstwerken gemaakt met kunstmatige intelligentie

'Fouten kunnen desastreus zijn'
Mitchell noemt in haar stuk enkele voorbeelden. Ze schrijft op basis van verschillend onderzoek onder andere dat Google Translate nog steeds moeite heeft om teksten juist te vertalen. Daarnaast zegt ze dat het eenvoudig is om kunstmatige intelligentie, die gezichten en objecten zou moeten kunnen herkennen, voor de gek te houden door te spelen met andere filters en belichting.

“Fouten die door systemen worden gemaakt, variëren van onschadelijk en grappig tot potentieel desastreus. Stel je voor dat een beveiligingssysteem op een luchthaven je niet toelaat tot een vlucht, omdat je gezicht wordt verward met dat van een crimineel. Of dat een zelfrijdende auto, door ongewoon licht, niet merkt dat je oversteekt op straat”, vult Mitchell aan.

LEES OOK: Vrouwen uitgesloten van solliciteren bij Amazon door voorkeur kunstmatige intelligentie

Inmiddels is aangetoond dat kwaadwillenden in staat zijn om aanvallen uit te voeren door gebreken in kunstmatige intelligentie. Het gaat om fouten in systemen die iets doen met beeldherkenning, spraakherkenning en taalverwerking. Zo kunnen hackers spraakassistenten Siri en Alexa voor de gek houden door geheime commando’s te verwerken in muziek. Op deze manier hebben mensen niets door.

'Weinig vooruitgang'
Volgens Mitchell weet iedereen die snapt hoe kunstmatige intelligentie werkt dat de software niet in staat is om, op een menselijke manier, daadwerkelijk te begrijpen wat de software doet. “Ons begrip van situaties die we tegenkomen is gebaseerd op common-sense over hoe de wereld werkt, welke doelen en motivaties er zijn en wat het waarschijnlijke gedrag van wezens, specifiek andere mensen, is”, zegt ze.

“Bovendien hangt ons begrip van de wereld samen met ons vermogen om te generaliseren wat we al weten, om abstracte concepten te vormen, en om verbanden te leggen. In het kort: om ons beeld van iets aan te passen aan nieuwe situaties. Onderzoekers hebben hier tientallen jaren mee geëxperimenteerd met kunstmatige intelligentie, maar er is weinig vooruitgang op dit vlak.”

LEES OOK: Dit trucje bedachten wetenschappers om makers 'deepfakes' te slim af te zijn
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.