Hoe zit dat: het verschil tussen kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Hackernoon/Cassie Kozyrkov.

Kunstmatige intelligentie, machine learning, deep learning. Deze en nog veel meer termen vliegen voorbij in artikelen en video’s om aan te duiden dat een apparaat ‘slim’ is. Maar er is een duidelijk onderscheid tussen al deze definities. Hoe zit het nu precies?

Zoek een willekeurig nieuwsverhaal op over technologische ontwikkelingen in Sillicon Valley en de kans is groot dat je iets leest over kunstmatige intelligentie. Hetzelfde geldt voor deze website, waar we de term te pas en te onpas gebruiken om aan te geven dat een computer iets kan beredeneren. Maar wat betekent het eigenlijk?

Kunstmatige intelligentie
De volgende keer als je aan kunstmatige intelligentie denkt, denk dan aan een tijd dat computers zo groot waren als woonkamers. De term bestaat namelijk al sinds 1955. Toen introduceerden de vooraanstaande computerwetenschappers John McCarthy, Marvin Minsky, Nathaniel Rochester en Claude Shannon de term namelijk op dé plek waar het allemaal begon: de Dartmouth-conferentie in 1956.

De Dartmouth-conferentie was tijdens de zomer van 1956 in het Amerikaanse Hanover. Daar vond de aftrap plaats van een maandenlange studie naar hoe machines in staat waren om te leren. “Er zal een poging worden gedaan om uit te zoeken hoe machines taal gebruiken, concepten bedenken, menselijke problemen oplossen en zichzelf verbeteren”, zo stond er in het voorstel voor het onderzoek naar ‘kunstmatige intelligentie’. Deze vorm van kunstmatige intelligentie - dat machines precies hetzelfde kunnen als mensen - heet ook wel 'general ai'.

Zoals sommigen weten is er nog nooit een machine geweest die volledig in staat was hetzelfde te doen als een mens. Dit moment, dat wetenschappers met een ingewikkelde term ‘technologische singulariteit’ noemen, betekent dat een machine slimmer is dan de slimste mens. In de spreektaal hanteren sommigen hiervoor ook wel ‘ultra-intelligentie’.

Machine learning
Het moment dat computers ultra-intelligent zijn duurt volgens experts nog zeker tientallen jaren. Waar machines wél goed in zijn, zijn deeltaken die met name afhankelijk zijn van specifieke logica. Zoals het controleren of een e-mailbericht spam is of niet. Hiervoor gebruiken machines verschillende algoritmen. Ze gebruiken de formules om data te interpreteren en hiervan te leren. Dit heet daarom ook wel ‘machine learning’.

Machine learning is, kort door de bocht, het gebruik van wiskundige formules om data te kunnen labelen. Computers gebruiken hier onder meer beslisbomen, inductieve logica, clusteringen en kansberekeningen (probabilistische netwerken) voor. Dankzij het labelen van data, kunnen er beslissingen over worden genomen. Zoals de beslissing om een e-mailbericht aan te zien als spam of niet.

Deep learning
Hoe zit dat dan nog met ‘deep learning’? Deep learning is een vorm van machine learning. Het verschil is echter dat bij eenvoudige machine learning de uitkomst vaststaat en bij deep learning niet. Eenvoudige machine learning kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te checken of een computermuis de kleur zwart heeft. Deep learning daarentegen zou voor iedere computermuis moeten kunnen zeggen welke kleur hij heeft. Dit is een wezenlijk verschil.

LEES OOK: Deep learning: een algoritme dat van zichzelf leert

Deep learning werkt vaak op basis van een neuraal netwerk. Hierbij gebruikt een computeralgoritme de resultaten van wat hij eerder heeft geleerd, zodat hij beter wordt in het kunnen labelen van data. 'Deep' verwijst hierbij dan ook met name naar het feit dat een algoritme van zichzelf leert en hier steeds beter in wordt, omdat hij onthoudt wat hij heeft geleerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eenvoudige machine learning.

Wat hebben alle definities met elkaar te maken?
Hoe moet je nu kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning in perspectief plaatsen? Nou, in principe is alles kunstmatige intelligentie, maar zijn machine learning en deep learning onderdelen van kunstmatige intelligentie. Deep learning is bovendien weer deel van machine learning. Het onderstaande plaatje vat dat goed samen.

Bron: Hackernoon.

'Mensachtige intelligentie'
Wat moet je nu gebruiken, als je het over ‘slimme’ computers hebt? Als je geen wetenschapper bent, dekt de term ‘kunstmatige intelligentie’ in de meeste gevallen de lading. Wie echter wil refereren naar intelligentie robots die menselijke intelligentie nastreven, kan volgens ai-onderzoeker Cassie Kozyrkov ook de term ‘mensachtige intelligentie’ (Engels: human-like intelligence) gebruiken.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.