'Tandartsen weten niet altijd wat ze doen bij trekken tanden en kiezen', robotarm biedt helpende hand

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Jens Kober/TU Delft.

Wie zijn tand of kies moet laten trekken, kent de gedachte misschien maar al te goed: het is te hopen dat de tandarts weet wat-ie doet. Uit voorlopig onderzoek komt echter naar voren dat tandartsen dat 'niet echt weten'. Dat is vervelend voor iedereen. Daarom ontwikkelden Nederlandse wetenschappers een robotarm die 'meevoelt' om te onderzoeken hoe tanden en kiezen wél moeten worden getrokken.

Het idee blijkt zo goed dan de onderzoekers een belangrijke beurs hebben gekregen, namelijk een NWO Open Mind-onderzoeksbeurs van 50.000 euro. Dat is een beurs om ideeën die maatschappelijke impact hebben te bekostigen.

Veelvoorkomend probleem
Het trekken van tanden en kiezen is helaas een veelvoorkomende ingreep bij de tandarts. Velen vertrouwen de tandarts dan ook in zijn werk. Maar is dit terecht? Uit voorlopig onderzoek van robotspecialist Jens Kober (TU Delft) en kaakchirurg Tom van Riet (AMC Amsterdam) blijken tandartsen namelijk moeite te hebben met het trekken van tanden en kiezen.

“Voorlopige resultaten laten zien dat tandartsen niet echt weten wat ze doen, zo vreemd als dat lijkt. De metingen laten zien dat ze tijdens het trekken een neerwaartse kracht uitoefenen, maar niemand noemt dat bij de instructie”, zo meldt TU Delft op basis van onderzoek van Kober en Van Riet.

De oorzaak lijkt de tandartsenopleiding te zijn. Tot dusver moesten studenten tandheelkunde hun kennis uit de lesboeken uitoefenen op echte patiënten. Maar er is een probleem: steeds minder mensen willen vrijwillig hun tanden laten trekken door een stagiair.

Fijne kneepjes van het vak
Kober en Van Riet denken dat robots kunnen helpen om studenten tandheelkunde de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Daarvoor willen ze vastleggen hoe ervaren tandartsen - die wél weten wat ze doen - te werk gaan.

Het vastleggen doen Kober en Van Riet door middel van een passief meebewegende robotarm. Een sensorplatform met daarop een kaak bevestigd, legt vervolgens de krachten en momenten vast die de tandarts erop uitoefent.

De onderzoekers willen met de gegevens die hun robotarm verzamelt, aantonen hoe tandartsen veilig tanden en kiezen kunnen trekken. Uiteindelijk hopen de wetenschappers met hun data een trainingssimulator voor toekomstige tandartsen te kunnen maken.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.