Het Chinese Kamer-experiment: een antwoord op de Turing-test

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Unsplash/Raychan.

De Chinese Kamer is een gedachte-experiment dat is bedacht om aan te tonen dat een computer zich wel net zo slim kan gedragen als een mens, maar dat niet per se hoeft te zijn. Het vormt daarmee een antwoord op een ander bekend experiment, namelijk de Turing-test.

Geen verschil sterke en zwakke ai
De Turing-test is bedoeld om uit te zoeken of een computerprogramma net zo slim kan zijn als een mens. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de vraag hoe een computer denkt. Met andere woorden: als hij zich zo kan gedragen dat hij zo slim lijkt als een mens, dan is hij volgens de Turing-test net zo slim als een mens.

Doordat de Turing-test geen rekening houdt met hoe slim de computer écht is, valt er niet op te maken of de computer over sterke of zwakke kunstmatige intelligentie beschikt. Om dit aan te tonen bedacht de Amerikaanse filosoof John Searle de Chinese Kamer als gedachte-experiment.

LEES OOK: Zwakke ai: briljant, maar niet zo slim

Afgesloten kamertje
Het idee achter de Chinese Kamer is simpel. Iemand die helemaal geen Chinees kan, wordt in een afgesloten kamertje gestopt. Het kamertje beschikt alleen over twee brievenbusjes. Via één brievenbus komen er, naast voedsel natuurlijk, schrijfspulletjes en briefjes binnen. Op die briefjes staan Chinese teksten.

De persoon die opgesloten zit, snapt natuurlijk niet wat er op de Chinese teksten staat. Wel beschikt hij over een groot boek. In dat boek staat in de moedertaak van de persoon die is opgesloten, instructies over hoe hij moet reageren op een Chinees teken.

Bij het ontvangen van een Chinese tekst op een vel papier, zoekt de persoon in zijn grote boek op hoe hij hierop moet reageren. Zijn antwoord schrijft hij op een vel papier, dat hij door de tweede brievenbus stopt. Iemand die dan op dat moment aan de andere kant van de tweede brievenbus zou staan, zou dus vertalingen van Chinese teksten kunnen zien.

LEES OOK: De Turing-test: een experiment om intelligentie bij machines aan te tonen

Intelligent systeem?
Searle vraagt zich nu af: kan er nu worden gesteld dat het systeem, in dit geval de Chinese Kamer, intelligent is? Wat hem betreft niet. Want waar komt de kennis van het Chinees dan vandaan? De persoon in de kamer volgt slechts de regels uit zijn boek. Ook is het boek zelf natuurlijk niet intelligent te noemen.

Volgens de Turing-test is de Chinese Kamer intelligent, maar volgens het Chinese Kamer-experiment dus niet. Sommige wetenschappers trekken ook die constatering weer in twijfel. John McCarthy en Robert Wilensky, grondleggers van de huidige vorm van kunstmatige intelligentie, stellen dat de kamer als geheel wel een gesprek voeren, en kan het daardoor juist wél als intelligent worden gezien.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.