Politie voert proef uit met kunstmatige intelligentie voor oplossen cold cases

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Het is de nachtmerrie van iedereen die betrokken is geweest bij een misdrijf: ondanks talloze uitgebreide onderzoeken lukt het politie en justitie maar niet om de zaak op te lossen. Toch is er hoop om deze zogenoemde cold cases op te helderen. Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan kunstmatige intelligentie namelijk helpen.

Kostbaar
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat er op dit moment ruim 1700 cold cases in Nederland zijn. Het betreft onopgeloste moorden of doodslag, of zeer ernstige delicten waarvoor twaalf jaar of meer straf op staat.

Het bepalen of het voor de politie nog kansrijk is om een cold case nog eens onder de loep te nemen, is kostbaar. Nu kost het namelijk vier tot zes weken om per zaak te bekijken of het zinnig is nog een keer alles door te pluizen. Dit proces heet in jargon ‘forensische screening’.

Positieve bevindingen
De politie denkt mede door digitalisering en kunstmatige intelligentie de onderzoekstijd te kunnen verkorten. Ze voert momenteel een proef uit om zoveel mogelijk kenmerken van de ruim 1700 cold cases te digitaliseren. De eerste bevindingen zijn positief, aldus de minister.

Het doel is om uiteindelijk met kunstmatige intelligentie alle data van die cold cases uit te pluizen. De hoop is dat algoritmen sneller verbanden of andere aanknopingspunten vinden tussen verschillende zaken, zodat er een doorbraak kan komen. Politie en justitie onderzoeken momenteel hoe ze kunstmatige intelligentie precies willen inzetten.

Actuele ranglijst
“Het doel van het experiment is te komen tot een op geautomatiseerde wijze gegenereerde actuele ranglijst van cold cases die (hoogst)waarschijnlijk de meest kansrijke sporen voor nader onderzoek bevatten”, aldus minister Grapperhaus.

Volgens de bewindsman ‘zal altijd een menselijke beoordeling en beslissing volgen’ om te bepalen of er een nieuw politieonderzoek volgt. Grapperhaus schrijft in zijn brief dat deze beslissing ligt bij justitie en de politie. Het idee is dan ook dat de kunstmatige intelligentie geen automatische besluitvorming biedt, maar een hulpmiddel is bij het ‘prioriteren van zaken’.

Opsporingsbevoegde vrijwilligers
Op dit moment werkt de politie samen met vrijwilligers voor het digitaliseren van onder andere opsporingsdossiers van vroeger. Door ze te digitaliseren kunnen computers de dossiers makkelijker ordenen en doorzoeken.

De politie wil binnen korte termijn opsporingsbevoegde vrijwilligers van buiten de organisatie inzetten om de dossiers sneller te digitaliseren. Het gaat hierbij onder meer om notarissen en cyberspecialisten.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.