Robotzeehond Paro helpt slechtzienden door te reageren op aanrakingen

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Visio.

Robots kunnen een positieve uitwerking hebben op slechtzienden. Dat meldt Visio, een kennis- en zorgcentrum Visio voor mensen met een visuele beperking. Het centrum zet bijna twintig robotzeehonden in om slechtzienden te helpen.

In 2018 startte Visio met Paro, een robotzeehond die hulpverleners voor therapie inzetten in verschillende sectoren in de gezondheidszorg. Visio wilde weten of Paro, met zijn ‘hoge knuffelgehalte’, ook geschikt zou zijn voor slechtzienden.

In Japan ontwikkeld
Paro is een zogenoemde sociale robot en is in Japan ontwikkeld. In eerste instantie werd hij gemaakt voor dementerende ouderen, maar hij bleek ook snel in te zetten voor mensen met onder meer een vorm van autisme, een verstandelijke beperking én voor mensen met een visuele beperking.

Onder de vacht van de robot zitten namelijk sensoren. Dankzij deze sensoren kan Paro reageren op geluiden, aanrakingen, bewegingen en licht. Ook kan hij reageren op mensen die zijn naam uitspreken. Hierdoor zou de robot zijn gedrag steeds kunnen afstemmen op waar hij is en met wij hij is. Zelfs als die mensen hem niet of slecht kunnen zien.


Volgens Visio lokt Paro bij veel mensen reacties uit. Zo maakt hij tevreden geluidjes als iemand hem aait. Daarentegen laat de robot duidelijk merken dat hij niet leuk vindt als iemand aan zijn snorharen zit; dan draait hij zijn kop de andere kant op, zo blijkt uit experimenten die het kenniscentrum uitvoerde.

Acttien Paro's
Visio werkt nu met achttien Paro’s bij verschillende zogenoemde Woon & Dagbestedinglocaties. Dat zijn plekken waar mensen die niet zo goed kunnen zien, korte of een lange tijd kunnen blijven. Zorgverleners bieden ze een veilige plek en helpen ze de dag door te komen door bijvoorbeeld te letten op het huishouden of op het beoefenen van hobby's.

Volgens één van de medewerkers, Marja Jonkers-Ham, werkt Paro boven verwachting. "Cliënten ontspannen zich als zij Paro vasthouden en met hem knuffelen”, zo zegt ze. Ze hoopt dan ook dat de robotzeehond vaker wordt ingezet.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.