Japan waarschuwt voor killer-robots: 'Autonoom systeem mag nooit oorlog starten'

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Een drone waar vliegtuigfabrikant Boeing aan werkt. Beeld: Boeing.

Japan waarschuwt voor het gebruik van dodelijke wapens die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie. Volgens het land mag het nooit zo zijn dat een autonoom systeem - een lethal autonomous weapon - een oorlog start en ‘bepaalt’ wie blijft leven en wie niet.

LEES OOK: Wat is een lethal autonomous weapon?

Voorstel tijdens conferentie
Japan dient eind maart een voorstel in tijdens de Convention on certain conventional weapons, een internationale wapenconferentie, om de regels voor autonome wapens aan te scherpen. Dat schrijft een van de grootste kranten van het land, de Asahi Shimbun.

Volgens de Asahi Shumbun wil Japan internationaal de leiding nemen in de dicussie naar de regels voor autonome wapens. Het land wil dat mensen altijd de baas blijven over deze wapens en streeft naar regels.

Wetenschappers waarschuwen
Internationaal speelt de discussie rondom autonome wapens, oftewel lethal autonomous weapons (LAWS), al geruime tijd. In 2015 publiceerden duizend wetenschappers, onder wie prominenten als Stephen Hawking en Elon Musk, een waarschuwingsbrief voor autonome wapens.

Onder meer vliegtuigenfabrikant Boeing werkt aan autonome wapens. Onlangs presenteerde het bedrijf futuristische drones die piloten in gevechtsvliegtuigen kunnen assisteren. De vliegtuigen reageren op commando's van de menselijke piloten, zo claimt Silicon Republic.

Veel onderzoek naar autonome wapens
Microsoft kondigde onlangs aan open te staan om te werken aan wapens op het gebied van kunstmatige intelligentie. De techgigant staat naar eigen zeggen achter mensen die de Verenigde Staten dienen. “Deze mensen zullen beschikken over de allerbeste technologie”, zo meldde het bedrijf.

Ook Nederland zet de komende jaren vol in op kunstmatige intelligentie. De Landmacht werkt hiervoor samen met kennisinstituten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Zo wil Defensie een vuist maken tegen vijanden die ook werken aan onder andere autonome wapens.

LEES OOK: Defensie wil technologisch superieur zijn en zet vol in op kunstmatige intelligentie

Historicus Arend Jan Boekestijn en conflictdeskundige Rob de Wijk praten in een speciale uitzending van hun radioshow bij BNR over lethal autonomous weapons. Ze waarschuwen dat 'killer-robots' lang geen fictie meer zijn. Luister de uitzending hier terug.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.