Lethal autonomous weapons (LAWS) - slimme wapens

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Een drone waar vliegtuigfabrikant Boeing aan werkt. Beeld: Boeing.

Lethal autonomous weapons, kortweg LAWS, zijn 'slimme' wapens in de breedste zin van het woord. Een voorbeeld van zo'n wapen is een zelfvliegende drone die raketten kan afvuren. Ook een landmijn kan worden gezien als autonoom wapen.

Op dit moment is het zo dat de meeste moderne lethal autonomous weapons, ondanks de naam, nog niet volledig autonoom zijn. Het is namelijk zo dat tot nu toe altijd een mens definitief beslist om de wapens in te zetten. Met andere woorden: iemand moet het bevel geven om bijvoorbeeld een drone een raket te laten afvuren.

Veel experimenten
Wereldwijd experimenteren overheden en bedrijven met autonome wapens. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is daar een voorbeeld van. Het bedrijf werkt aan autonome drones die straaljagerpiloten kunnen assisteren tijdens hun vlucht. De piloten beschikken over de mogelijkheid om commando's te geven aan deze drones.

Internationaal speelt de inzet van autonome wapens al geruime tijd. In 2015 publiceerden duizend wetenschappers, onder wie prominenten als Stephen Hawking en Elon Musk, een waarschuwingsbrief. Zij stelden dat, als de mens niet zou ingrijpen, lethal autonomous weapons het einde kunnen betekenen voor de mensheid. Sindsdien heeft onder meer Japan gewaarschuwd voor 'killer-robots'.

LEES OOK: Japan waarschuwt voor killer-robots: 'Autonoom systeem mag nooit oorlog starten'
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.