Google stelt ethische commissie aan voor 'verantwoorde ontwikkeling' kunstmatige intelligentie

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Google.

Google heeft een groep deskundigen aangesteld die het bedrijf moet toetsen op ethische dilemma’s bij het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dat schrijft de internetgigant in een blogpost.

Advanced Technology External Advisory Council
De groep heet de Advanced Technology External Advisory Council en bestaat uit acht leden, voornamelijk wetenschappers. De ethische commissie is in ieder geval voor dit jaar ingesteld.

Het idee is dat de deskundigen dit jaar vier keer samenkomen en gaan discussiëren binnen en buiten Google over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit lijkt geen kwaad te kunnen, want onlangs nog bleek dat een Google-algoritme niet helemaal goed werkte. Aan het eind van dit jaar publiceert de raad een rapport.

LEES OOK: Google-algoritme voor automatisch aanvullen mailtjes blijkt voorkeur te hebben voor mannen

Google zegt de ethische commissie te hebben ingesteld, omdat het bedrijf naar eigen zeggen begaan is met de ‘verantwoordelijke ontwikkeling’ van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf zegt behalve met de commissie ook buiten het bedrijf te willen praten over de ethiek rondom ‘slimme’ software.

Focus op humanitaire problemen
De internetgigant maakte een paar maanden geleden bekend miljoenen te steken in onderzoek naar humanitaire problemen. De Amerikaanse techreus meent dat veel van die problemen kunnen worden opgelost of worden vermeden door middel van kunstmatige intelligentie.

Volgens Google kan kunstmatige intelligentie bij een groot aantal problemen een dienst bewijzen, zoals bij het voorspellen van overstromingen, het creëren van banen en het beschermen van dieren.

LEES OOK: Google stopt miljoenen in ai-onderzoek met AI for Social Good
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.