Google stopt met ethische commissie kunstmatige intelligentie na ophef om lid

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: Unsplash/Paweł Czerwiński.

Nog geen week na de oprichting van een ethische commissie voor het toepassen van kunstmatige intelligentie heeft Google het adviesorgaan stopgezet. Oorzaak is de commotie rond één van de leden van de raad.

Het gaat om Kay Coles James. De vrouw is voorzitter van het omstreden Heritage Foundation. Dat is een organisatie die openlijk tegen immigraten, transgenders en de lbgt-gemeenschap is. Bovendien twijfelt de foundation over de opwarming van de aarde.

Open brief
In een open brief schreven Google-medewerkers, onderzoekers en professoren dat ze het niet gepast vonden dat de vrouw deel uit zou maken van de ethische commissie. Ze vinden dat haar gedachtegoed niet thuishoort in het adviesorgaan. Ook zou het niet goed zijn voor de positie van Google ten aanzien van kunstmatige intelligentie.

LEES OOK: Google-algoritme voor automatisch aanvullen mailtjes blijkt voorkeur te hebben voor mannen

In eerste instantie wilde Google de vrouw in de commissie houden. De internetgigant was namelijk van mening dat ze bijdroeg aan een divers gedachtegoed binnen de raad. Later nam Google dit terug, zo weet Vox. Dat gebeurde nadat een ander lid van de commissie, die in totaal uit acht leden bestond, zich al terugtrok vanwege de commotie via Twitter.

De ethische commissie had de naam Advanced Technology External Advisory Council en bestond voornamelijk uit wetenschappers. Het idee was dat ze vier keer per jaar zouden samenkomen en binnen en buiten Google zouden discussiëren over het gebruik van kunstmatige intelligentie.

LEES OOK: Google stelt ethische commissie aan voor 'verantwoorde ontwikkeling' kunstmatige intelligentie

Nadenken over feedback
Google zegt tegenover Vox te werken aan andere manieren om feedback over kunstmatige intelligentie te krijgen. De internetgigant vindt dit belangrijk, omdat het naar eigen zeggen begaan is met de ‘verantwoordelijke ontwikkeling’ van kunstmatige intelligentie.

Volgens Google kan kunstmatige intelligentie bij een groot aantal problemen een dienst bewijzen, zoals bij het voorspellen van overstromingen, het creëren van banen en het beschermen van dieren.

LEES OOK: Google stopt miljoenen in ai-onderzoek met AI for Social Good
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.