Zelflerende ai Leela Chess Zero verslaat bekende Stockfish-software voor schaken

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Foto: Unsplash/Felix Mittermeier

Voor het eerst heeft software die zichzelf heeft leren schaken, gewonnen tijdens een computerschaaktoernooi. De software nam het op tegen gerenommeerde schaaksoftware die al circa tien jaar bestaat.

De winnende software heet voluit Leela Chess Zero, oftewel Lc0. Bijzonder aan Lc0 is dat de programmatuur werkt met een neuraal netwerk. Die techniek staat aan de basis van de meeste kunstmatige intelligentie.

LEES OOK: Zo werkt een neuraal netwerk

Stockfish
Leela Chess Zero nam het op tegen Stockfish. Dat is schaaksoftware die al circa tien jaar bestaat en in veel schaakspellen als basis wordt gebruikt, zoals in Fritz. Stockfish maakt geen gebruik van een neuraal netwerk.

Lc0 won van Stockfish tijdens de Computer Chess Championship, een bekend schaaksoftwaretoernooi van Chess.com. Het is voor het eerst in acht keer dat Stockfish heeft verloren. Voorheen wist de engine altijd de eerste plek te bemachtigen. 

Deep learning
Leela Chess Zero werkt met Googles DeepMind-technologie voor 'deep learning'. De software leert zichzelf schaken op basis van enkele regels. Bij goede zetten beloont de software zichzelf. Onder meer Disney gebruikt deze techniek ook.

Lc0 is bedacht door een voormalige Stockfish-ontwikkelaar.

LEES OOK: Het verschil tussen kunstmatige intelligentie, machine learning en deep learning

De resultaten van Lc0 tegen Stockfish. Klik hier voor een grote afbeelding. Beeld: Chess.com.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.