Robots op Eurovisie Songfestival met optreden Chingiz: culturele doorbraak?

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Beeld: still uit het optreden van Chingiz.

Robots lijken steeds meer uit te maken van ons culturele leven. Dat bewees Chingiz woensdagavond met zijn optreden van het nummer Truth tijdens het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv.

Chingiz, die voor het land Azerbaijan uitkomt, begon zijn optreden met een dans met twee robots. De robots projecteerden onder andere een virtueel hart op het lichaam van de zanger. Daarmee was het optreden behoorlijk uitbundig vergeleken met Duncan Laurence, die met zijn gevoelige plaat Arcade uitkwam voor Nederland.

 

San Marino trapte af

Het is niet voor het eerst dat een robot op de planken staat van het liedjesfestijn. Een jaar eerder, in 2018, voegde het dwergstaatje San Marino als eerste land ooit een robot toe aan een act. Tijdens het nummer Who We Are van Jessika feat. Jenifer Brening begeleidden twee zogenoemden Nao-robots de zangeres met dans en entertainment.

BEKIJK OOK: Dansen is niet meer menselijk, kunstenaar bedenkt ai om mee te swingen [VIDEO]

 

Dansen met projectie

Creatievelingen lijken nu definitief kunstmatige intelligentie te hebben gevonden. Zo nam kunstenaar Kyle McDonald de gewaagde stap om met een projectie van een mens te dansen. De projectie was door een ai bedacht.

De mens zet kunstmatige intelligentie ook al breder in op creatief gebied. Algoritmes kunnen, hetzij met een beetje hulp, inmiddels prachtige muziek componeren en waardevolle schilderijen maken.

LEES OOK: Zo worden kostbare kunstwerken gemaakt met kunstmatige intelligentie
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.