Vrouwen uitgesloten van solliciteren bij Amazon door voorkeur kunstmatige intelligentie

Yoeri Nijs  | Deel:  
Artikel-plaatje

Foto: Flickr/Masa Israel Journey.

De internationale webwinkelgigant Amazon heeft naar verluidt kunstmatige intelligentie ingezet voor het selecteren van sollicitanten. De tool bleek echter een sterke voorkeur te hebben voor mannelijke kandidaten, zo meldde persbureau Reuters onlangs.

Tool om makkelijker mensen te selecteren
Reuters sprak met enkele makers van de selectietool. De ontwikkelaars, die anoniem willen blijven, werkten daar in 2014 aan. Zij beweren dat Amazon software wilde hebben die van iedere honderd sollicitatiebrieven de top vijf beste sollicitanten ‘uitspuugde’.

Een jaar later bleek plots dat de tool een sterke voorkeur had voor mannelijke sollicitanten, weet Reuters. De data waarop de kunstmatige intelligentie zijn beslissingen baseerde, bestond namelijk voornamelijk uit mannelijke sollicitanten. Deze data had Amazon in tien jaar tijd verzameld.

LEES OOK: Hoe werkt een neuraal netwerk precies?

Recruiters durven software niet te vertrouwen
Amazon probeerde het project nog te redden door de software aan te passen en rekening te laten houden met de vooringenomenheid. Dit bleek echter onhaalbaar. Volgens Reuters hebben recruiters de tool wel een tijd gebruikt, maar vooral om aanbevelingen te krijgen. De wervers zouden nooit volledig op de kunstmatige intelligentie hebben durven vertrouwen.

Amazon bevestigt het verhaal van Reuters niet. De cijfers lijken in ieder geval aan te tonen dat het bedrijf de kunstmatige intelligentie nooit breed heeft ingezet. Bij het internationale concern bestaat veertig procent van het personeel uit vrouwen.
Wil je deelnemen aan dit gesprek? Log in of meld je aan.